Wanneer je als ondernemer niet over voldoende eigen vermogen beschikt, betekent dit niet dat je niet kunt investeren in jouw bedrijf. Je kunt namelijk een zakelijke financiering aanvragen. Voordat je een aanvraag indient, moet je weten dat je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt namelijk kiezen uit een zakelijke lening en zakelijk krediet. Heb je nog niet eerder een zakelijke financiering aangevraagd? Dan ben je mogelijk benieuwd naar de verschillen. In deze tekst zetten wij er 3 op een rijtje.
1. Opbouw
Een eerste verschil tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet zit hem in de opbouw. Wie voor een zakelijke lening kiest, ontvangt het geld in één keer op zijn rekening. Hierdoor kun je er direct de gewenste investering mee doen. Waar je een zakelijke lening zoal voor gebruikt? Voor de aankoop van een nieuwe machine of uitbreiding van jouw bedrijf. Een zakelijke lening is vooral geschikt voor het financieren van langlopende investeringen.
Zakelijk krediet zit wat anders in elkaar. Als een geldverstrekker jouw aanvraag goedkeurt, stort de partij het geld niet op jouw rekening. Zij openen namelijk een speciale rekening en storten hier het geld op. Heb je geld nodig? Dan neem je het benodigde bedrag op van de rekening. Zakelijk krediet wordt vooral gebruikt om dagelijkse uitgaven van een bedrijf te financieren of een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen.
2. Rente en aflossing
Wie voor zakelijk financieren kiest, krijgt te maken met rente. Dit is zowel bij een zakelijke lening als bij zakelijk krediet het geval. Toch ziet de rente er bij beide financieringsvormen anders uit. Dit geldt eveneens voor de aflossing. Om het overzichtelijk te houden, beginnen we opnieuw met de zakelijke lening. Hier betaal je altijd rente over het gehele bedrag dat je leent. Op zich niet gek, want het bedrag staat in één keer volledig tot jouw beschikking. De rente komt bij de maandelijkse aflossing op. Als je dit keurig betaalt, is jouw lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost.
Is jouw keuze op zakelijk krediet gevallen? Dan betaal je geen rente over het hele bedrag dat een geldverstrekker voor jou klaar zet. Althans, niet als je niet het hele bedrag gebruikt. Je betaalt namelijk alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Ook voor wat betreft aflossen verschilt deze financieringsvorm van een zakelijke lening. Zo los je zakelijk krediet flexibel af. Afgelost geld kun je namelijk weer opnieuw opnemen.
3. Looptijd
Een derde en laatste verschil tussen zakelijk krediet en een zakelijke lening zit hem in de looptijd. Wie voor zakelijk krediet kiest, kan hier maximaal 36 maanden gebruik van maken. Dit is namelijk de standaard looptijd van deze zakelijke financiering. Bij een zakelijke lening heb je zelf invloed op de looptijd. Je moet jouw lening binnen maximaal 60 maanden terugbetalen. Betaal je jouw lening liever eerder terug? Kies dan voor een looptijd van 3, 6, 9, 12, 24, 36 of 48 maanden.